Suicidriskbedömning i primärvården

Patienter med risk att ta sitt liv förekommer inom alla delar av hälso- och sjukvården. Många patienter som senare begår suicid har haft kontakt med primärvården. Det är därför viktigt att alla delar av hälso- och sjukvården har kunskap om suicidprevention och om hur sårbara individer ska bemötas.

– I den här kursen lär vi ut hur man gör en suicidriskbedömning i primärvården. Vi lär också ut att en patient kan ha en hög suicidrisk, trots patientens förnekande av tankar om suicid och suicidplaner, säger Kersti Ejeby, verksamhetschef vid Gustavsbergs vårdcentral och kursansvarig. 

Kersti Ejeby hoppas att alla i primärvården vill gå kursen för att öka kunskapen generellt bland alla medarbetare.

– Det är viktigt att alla som har kontakt med patienter i primärvården har grundläggande kunskap, även om inte alla på en husläkarmottagning ska kunna bedöma suicidrisk hos en enskild patient. , säger Kersti Ejeby.

Kursen lär ut grundläggande kunskaper hur man bedömer aktuell suicidrisk hos patienter i primärvården samt hur dokumentera och motivera suicidriskbedömning.

– Bakgrunden till suicid är ofta komplex. Många gånger förekommer flera samverkande faktorer. Därför är det viktigt att känna till och ha grundläggande kunskaper dels om risk- och skyddsfaktorer, dels om utlösande faktorer för suicid, säger Kersti Ejeby. Negativa händelser i en persons liv kan öka risken betydligt.

Det finns inga särskilda regler för vem som får göra en suicidriskbedömning, förutom att vara legitimerad personal. All personal inom primärvården som tar emot egna patienter kan plötsligt ha en patient framför sig som uttrycker tankar om liv och död.

– Om en patient uttrycker suicidala tankar eller andra tecken på suicidalitet ska alltid suicidriskbedömning göras. Alla i vården behöver ha en beredskap att ta hand om en sådan situation, och, om man inte har kompetens själv, tillkalla kompetent kollega som tar över för att göra en korrekt bedömning, säger Kersti Ejeby.

Publicerad 2022-08-17

Här hittar du kursen: