Jennifer van Heesch

”STEP-UP:s kurser har gett samarbetet i teamet en skjuts!”

Den nya modellen med sjuksköterska psykisk hälsa har införts på Brandbergens vårdcentral. - Rollen är ny, vi har inte jobbat på det sättet tidigare, säger Jennifer van Heesch, distriktssköterska på Brandbergens vårdcentral. Vi jobbar nu på att införa modellen och stärka teamet.


– Här har vi gått STEP-UP:s kurser i grupp, det har varit jag och två psykologer. För mig som sjuksköterska har det gett en bra förståelse för hur psykologerna tänker. Ibland har också en läkare varit med. Det är väldigt bra att kunna ha en dialog kring kurserna samtidigt som man går dem.

– Vi har inte sett kurserna som individuell fortbildning, utan som en möjlighet för oss att kunna samarbeta bättre med varandra i team, och då behöver vi verkligen kunna diskutera. Där har kurserna gett en skjuts in i samarbetet!

– Innan STEP-UP hade vi ingen gemensam rond. Nu har vi satt av tid för rond och kan prata om hur teamarbetet kan utvecklas eller om det kommit upp någon fråga om en patient. Och vi har den nya triageringsmodellen att utgå ifrån när vi pratar om patienter, vart dom ska hänvisas eller om de ska stanna hos oss.

Sjuksköterska psykisk hälsa ny roll på vårdcentralen

Den nya rollen som sjuksköterska psykisk hälsa innebär att sjuksköterskan roll utökas till att kunna ta hand om patienter som söker för mildare former av psykisk ohälsa. Jennifer menar att det i hennes yrkeskategori kan finnas mycket rädsla inför svåra patientmöten. Kurserna kan hjälpa till att avdramatisera mötet.

– Kurserna har särskilt gett inblick i frågor som rör patientmötet. Till exempel att inte ha en överdriven respekt eller rädsla för vad patienten har att berätta och vad vi ska göra av den information vi får av patienten. Om de mår dåligt, om de behöver hjälp, då vet jag vilka åtgärder jag ska ta vid, hur jag ska hänvisa patienten eller hur den ska tas om hand.

– Jag tänker på ett möte nyligen med en ung kvinna med självskadebeteende. I det mötet hade jag med mig kunskaper från kursen i suicidriskbedömning. Det var lite pirrigt först, men sen märkte jag att kurserna faktiskt gett en mycket större trygghet i att ställa svåra frågor. De har hjälpt mig att bli bättre på att se risker i de svar jag får av patienten, har lättare för att snappa upp saker och se nyanser i svaren. När vi lär oss nya sätt att se och lyssna till patienten blir mötet mer holistiskt, säger Jennifer.

– Jag tycker verkligen, verkligen att alla sjuksköterskor ska gå kursen sjuksköterska psykisk hälsa.

STEP-UP ritar upp kartan för hur olika insatser samverkar

Jennifer menar att kurserna även har gett en bättre insyn i vad de olika verksamheterna gör och en förståelse för när olika verksamheter tar vid.

– Det har tidigare varit en väldig gråzon vart man ska hänvisa patienter. Ska patienten vidare i psykiatrin? I primärvården ? Eller till teamet på skolan? STEP-UP har ritat upp kartan för hur olika insatser samverkar.

– Här har jag mycket användning för stödmaterialet man kan ladda ned: triagemodellen, guiden för att hänvisa barn och unga, och andra. En styrka med kurserna är ju att de åskådliggör olika modeller. Det är till exempel väldigt bra att kunna utgå från triageringsmodellen i kontakten med nya patienter.

Webbinarier ger möjlighet att lära av andra

– Jag är fortfarande ensam här i rollen som sjuksköterska psykisk hälsa, så det har varit viktigt att delta i webbinarierna och få möjlighet att prata kring utbildningarna och dela erfarenheter med andra i regionen. Webbinarierna gör att utbildningen fortsätter utan för kursen; det finns något att samlas kring och när alla gått kurserna finns en gemensam utgångspunkt för vidare samtal.

– Något jag gärna önskar mig som ny sjuksköterska psykisk hälsa, är mer kunskap om kris på ett djuplodande sätt, även fördjupad kunskap om sömn. Vad jag har jag hört kommer det i det nya PLUS-materialet som är på gång. Det blir spännande att ta del av!

Publicerad 2023-05-22